Istoricul jocului Mahjong

Există doar câteva alte jocuri pe lume a căror istorie este învăluită în legende și mituri ca și jocul de Mahjong. Există multe păreri cu referire la cine a inventat jocul de Mahjong și cât de vechi ar fi. Un mit bine - cunoscut este faptul că un filozof chinez din antichitate pe nume Confucius l-ar fi inventat în anul 500 î.Hr. , dar cele mai vechi pietre de joc Mahjong găsite până în prezent, sunt datate doar din anul 1890. Totuși, în secolul 15 au fost găsite cărți de joc cu aceleași simboluri și caractere ca și pe pietrele de Mahjong.

Denumirea Mahjong înseamnă literal tradus în română, vrăbiuță ciripitoare. Despre originea acestui nume de joc – Mahjong - s-au propus din nou diverse teorii. Se presupune că Confucius era un mare iubitor de păsări și acesta a botezat jocul după sunetul pe care îl fac pietrele atunci când acestea sunt distribuite pe tabla de joc. Acest zgomot seamănă un pic cu sunetul vrăbiuțelor certărețe. Jocul de Mahjong (de asemenea scris în română ca și maiong sau majong) a devenit cu siguranță, chiar și în zilele noastre, un joc extrem de popular în întreaga lume. În prezent, milioane de oameni joacă acest joc online.

Istoria ne arată că Mahjong originează din o combinație de jocuri diferite cum ar fi piese de domino și un alt joc popular chinezesc de cărți numit Mah - tiae (tradus ar însemna înșeuarea calului). Zvonurile zic că jocul Mahjong a fost special inventat pentru casa imperială chinezească. Se zice că jucatul acestui joc ar fi fost interzis pentru plebea de rând, chiar sub pedeapsa morții. Toate aceste zvonuri și legende, îl fac tot mai interesant și fascinant, de-a lungul istoriei. Faptul rămâne că jocul are originea în China antică și că de atunci mulți oameni l-au perpetuat de-a lungul secolelor.

Deși chinezii susțin că acest joc este cu mult mai vechi, cele mai vechi pietre de joc Mahjong găsite până în prezent, sunt datate doar din anul 1880. Aceste pietre de joc erau făcute din fildeș. Totuși, în secolul 15 au fost găsite cărți de joc cu aceleași simboluri și caractere ca și pe pietrele de Mahjong. Cercetătorii au concluzionat că este posibil ca jocul să fi fost jucat din antichitate, dar nu cu pietre ci cu cărți de joc. Odată cu introducerea pietrelor din fildeș , acest joc a devenit foarte popular, inițial doar în China, unde toată lumea îl juca, de la tineri la bătrâni.

Din 1885 jocul a fost dus în afara frontierelor Chinei. Din acest an datează primul articol american de Mahjong scris de unul Stewerd Cullin. Pentru că jocul a fost atât de popular în China, compania Abercrombie & Fitch a adus primele exemplare ale jocului în America. În New York, a devenit imediat un succes imens. Atât de mare a fost succesul jocului că șeful acestei companii, Ezra Fitch, a comandat importul tuturor jocurilor de Mahjong din China. Angajații firmei au fost trimiși în China pentru a cumpăra fiecare joc pe care îl găseau. În cele din urmă ei s-au întors cu 12000 de jocuri si aceste jocuri au fost deja vândute în timp de doar o săptămână. Succesul Mahjongului a devenit rapid un întreg hype în America. Au fost organizate chiar și turnee Mahjong și s-au scris chiar și piese de teatru. De-a lungul timpului regulile de joc au fost adaptate și modificate, astfel încât toată lumea a jucat în felul său. În acele vremuri Mahjong era deosebit de popular printre jucătorii de sex feminin. Din anul 1937, majoritatea lumii juca jocul după regulile oficiale. Tot în acest an a fost publicată prima carte cu regulile oficiale de joc. Din păcate, cu al Doilea Război Mondial, era Mahjongului a apus. Lumea era în război și tot mai puține persoane îl jucau. După al doilea război mondial jocul a devenit din nou popular, acest lucru fiind de asemenea numit ca fiind a doua înflorire a Mahjongului.

În zilele noastre Mahjongul este jucat în principal pe internet. Există sute de variante diferite ale jocului iar multe dintre acestea sunt oferite și pe site-ul nostru Mahjong.ro, absolut gratuit. Aruncați o privire pe pagina noastră de net pentru a juca gratuit toate jocurile de Mahjong.